Omtaler

Paradiset på det andre hjørnet

Anne Gjerd Olsen   dato 22/03/2011

Paradiset på det andre hjørnet / Mario Vargas Llosa

Denne utrolig fascinerende romanen forteller om livet til feministen og sosialisten Flora Tristán (1803-1844) og maleren Paul Gaugin (1848-1903). Forholdet mellom dem er at Flora Tristán er Gaugins mormor. Det er to svært utradisjonelle liv vi får lese om, begge søker frihet, men på svært forskjellige måter.

Begge dedikerer livet sitt til de målene de har satt seg og ofrer mye i arbeidet for å nå dem. Boken er delt i 11 kapitler og forteller annenhver gang om de to hovedpersonene.

Vi møter Flora ute på turné med sin bok ”L’Union Ouviere” – Arbeiderunionen. På denne måten får vi presentert fattige arbeidsfolk rundt om i Frankrike og henne selv. Hun brenner for bedre vilkår for arbeiderne og spesielt for kvinnene. Som hun sier: ”Selv den usleste arbeider har en under seg, - sin kone” Det er mange tilbakeblikk som forteller om livet hennes og det er virkelig spennende. Hun opplevde alt fra den ytterste nød og fattigdom til den største rikdom og prakt, sjøreiser og krig på nært hold.

Paul møter vi først på Tahiti. Der lever han sammen med de innfødte og med en innfødt kone noe som får den franske kolonien til å avvise ham. Også i historien om Paul bruker Vargas Llosa tilbakeblikket for å fortelle hva som skjedde før han dro til Tahiti. På øya søker han det opprinnelige livet som han mener europeisk sivilisasjon har ødelagt, og nå er på god vei til å ødelegge også på Tahiti. Han er på evig jakt etter det store mesterverket og lever for å male. Etter hvert skrider den unevnelige sykdommen fram og gjør dette vanskelig for ham.

Dette er en bok jeg varmt vil anbefale både fordi personene i boka er så interessante og fordi Vargas Llosa forteller historien så godt.

][ Return