Ungdom og barn

Litt av en plan

Birgit Huseby   dato 12/10/2011

Litt av en plan av Arne Svingen

Boka handler om et søskenpar, Håkon og Ida, som blir forlatt av faren sin da han reiser på ferie med enda en ny kjæreste. Planen er at de skal varsle bestemor slik at hun kommer, men det har ikke søsknene noe særlig lyst til! Storebror Håkon (som også er hovedpersonen i boka) finner ut at han skal ordne alt selv den uka faren er borte. Litt av en drømmesituasjon for storebror. De spiser godteri til den store gullmedalje! Men i løpet av denne uka klarer han å rote seg bort i det mest utrolige, og han er en mester på bortforklaringer. Saken blir ikke bedre av at faren har noen skjeletter i skapet som tilfeldigvis dukker opp den uka han er alene…

Handlingen foregår både hjemme, på skolen og ellers i nærmiljøet. Hjemme styrer han med problemene faren etterlater seg, men ellers opplever han nye vennskap av ulike slag. Uka han får er hektisk med alle planene han legger for å unngå forviklinger. Men hjelper planene…?! Boka konsentrerer seg altså stort sett om Håkon og alt sees fra hans perspektiv, mens lillesøster kommer med noen nølende råd innimellom. Mormor (med kallenavnet “Dragen”) har de altså ingenting til overs for, men kan jo hende hun ikke er så ille likevel?

Boka vil muligens vise at det ikke er så stas å være voksen som mange barn i den alderen tror. Og at voksne ikke skal svikte på den måten de gjør her, det er en grunn til at foreldre er foreldre og har det ansvaret de har. Kanskje er det en grunn til at mormor oppfører seg som hun gjør også? Alle ting har hvert fall to sider sies det. Boka kan også sees på som et blikk til den moderne far som prøver å klare seg uten en mor i bildet, og at unger klarer seg på et vis (men kanskje ikke så lenge av gangen, til skrekk og advarsel).

Forfatteren leker seg litt med språket, det er lett og ledig og han prøver å få det til å høres mest mulig ut som en gutt på Håkon sin alder. Også sjangrene leker han seg med i boken. Store deler av boka kan sees på som en komedie, men delene med en fraværende far og savnet etter en voksen person kan egentlig sees på som tragedie. Boka har også illustrasjoner i form av diagrammer og Håkons terningkast for dagen som har gått, et gøyalt moment med en tanke av ettertenksomhet.

Boka er morsom og lett med alvorlige undertoner av omsorgssvikt, søskenkjærlighet og manglende grensesetting, og er god å lese både for voksne og ungdommer. Den vil få dere til å trekke på smilet mang en gang :)

][ Return