Omtaler

Høsten

Monica Westvold - Ringsaker bibliotek   dato 30/11/2011
Høsten av Jan Henrik Nielsen

Høsten av Jan Henrik Nielsen handler om søstrene Nanna på 12 og Fride på 6 år som de siste fem årene har tilbrakt livene sine dypt nede i en bunkers på en øy sammen med faren sin. På grunn av en mystisk sykdom som har rammet nesten alt levende, og som, så vidt de vet, har lagt jorda øde, har den eneste kontakten med verden der oppe vært via periskopet de to jentene noen ganger får lov til å titte i. I det romanen tar til klarer Fride endelig (etter mange utforskende forsøk, som nok enhver seksåring ville prøvd på) å slippe ut av hermetikkboksen sin. Dette gir anstøtet til de to søstrenes farefulle ferd mot byen der medisiner, men også muligens mennesker med mindre gode intensjoner, er å finne. Finner ikke jentene medisinene, kommer faren imidlertid til å dø, og de selv til å være alene for alltid.

Det trekker ikke akkurat ned på helhetsinntrykket (og stemningen) at omslaget er designet av Stian Hole (som blant annet står bak billedbøkene om Garman). Holes omslagsillustrasjon passer innholdet i boken på så mange plan at en nesten må lese ut boka for å “se” helheten her.

Det har vært en strøm av slike dystopiske fortellinger de siste årene(Cormac McCarthys Veien og Blodrød vei av Moira Young var to av mine favoritter), så hva gjør at denne boken skiller seg ut? Nanna og Fride er veldig troverdig skildret; jeg fikk lyst til å holde begge jentene tett inntil meg når det stod på som verst. Miljøskildringene er også nydelige, og det er spennende at det hele utspiller seg i kjente omgivelser: øya de har søkt tilflukt på ligger rett utenfor en stor by langs norskekysten.

Nielsen ser ut til å være så komfortabel med tematikken at han kan leke seg litt og få noe friskt og nytt ut av det hele. Det som ved første øyekast ser ut til å være “nok en postapokalyptisk ungdomsroman” viser seg først og fremst å handle om omsorg og håp!

En perle av en bok!

][ Return