Omtaler

Anger

Elisabeth Frankmoen, Ringsaker bibliotek   dato 02/02/2012
Anger av Roy Jacobsen

Anger er en roman om en mann som slipper ut av fengselet etter mange år. Hans Larsen har blitt 72 år, kona er død, og datteren har han mye uoppgjort med. Hans merker at det er vanskelig å komme ut i friheten, og starte et liv på nytt. Han får seg småjobber, og prøver å leve så godt han kan.

Etter en bussulykke, blir Hans kjent med et ektepar, og flytter inn i huset deres. Mannen er lam, og kona er lei hele ekteskapet. Hans er usikker på hva slags rolle han spiller i huset, og blir litt fraværende. Hans blir betatt av kona, men skjønner ikke hva hun vil med ham, og hun begynner å styre livet hans på godt og vondt.

Datteren Marianne er i 30 årene og alenemor for Greta på 6 år, hun jobber på et vaskeri. Dette anonyme og kjedelige livet lever hun, til hun møter MC gutten Trond. Men da han prøver å finne ut ting om faren hennes, bryter hun med han. Hun merker at fortiden som hun prøver å glemme, innhenter henne, og hun angrer på mye som har blitt gjort. Livet med faren er egentlig glemt, men når hun skjønner at faren har kommet ut av fengselet etter 8 år, begynner hun å tenke tilbake, og begynner å angre på det hun en gang gjorde mot han. Det er hennes skyld at han har sittet inne viser det seg.

Boka har to fortellerstemmer, og vi møter Hans og Marianne i annet hvert kapittel. Det er mange spenningstopper og spørsmål i boka. Og vi som leser, vil ha svar på hva som egentlig skjedde. Vi får stadige hint om at faren er i nærheten av datteren, men vil de møtes noen gang?

Jeg synes boka er bra fordi den gir en god skildring av personene, som tydeligvis angrer på noe de har gjort. Derav tittelen på boka. Og fortiden har tydelig satt sitt preg på dem vi møter.

Forfatteren skriver i en lett tone. Anger er en fin og sår bok om å angre, men også en bok om kjærlighet og vennskap, om evnen til å tilgi hverandre selv om livet ikke har vært så lett bestandig.

][ Return